Πρόταση σε δράση-Φίλοι του Υμηττού

Η παρέα του Υμηττού (που γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη) εδώ και αρκετό καιρό έχει ξεκινήσει διαβουλεύσεις για την προστασία του Υμηττού από ποδηλατικής κυρίως σκοπιάς.
Έχουμε καταλήξει σε ένα κείμενο το οποίο θέλουμε να το διαβάσετε όλοι όσοι αγαπάτε το βουνό, τον Υμηττό, ανεξάρτητα με το είδος ποδηλασίας που κάνει ο καθένας.
Αυτό το κείμενο, θα μοιράζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στον Υμηττό, σε όλους τους επισκέπτες του βουνού.Και είναι μόνο η αρχή.
Στόχος της παρέας είναι να ενώσει τον κόσμο που αγαπάει αυτό το βουνό (για αρχή) και να αρχίσει να δημιουργεί ΠΑΙΔΕΙΑ στους επισκέπτες του.
Είτε είμαστε ποδηλάτες, είτε είμαστε πεζοί, πρέπει να μάθουμε να φροντίζουμε το βουνό, να σεβόμαστε ο ένας τον άλλο και να συμπεριφερόμαστε με υπευθυνότητα. Ο κόσμος στο βουνό έχει αυξηθεί πάρα πολύ και για να συνεχίσουμε να το χαιρόμαστε πρέπει να ξεκινήσουμε με κάποιες ενέργειες άμεσα.

Θέλουμε να γίνει ξεκάθαρο ότι δεν έχουμε σκοπό και ούτε θέλουμε να κλείσουμε κανένα μονοπάτι. Αντιθέτως ο μόνος σκοπός μας είναι η προστασία του βουνού. Αντί λοιπόν να προσπαθούμε να αλλάξουμε τη γνώμη των άλλων, δίνουμε εμείς πρώτοι το καλό παράδειγμα.

Η επίσημη έναρξη αυτής της προσπάθειας θα γίνει την Κυριακή 24/02/2013. Καλούμε όλους τους ποδηλάτες να έρθουν να ενημερωθούν γι αυτή τη δράση από κοντά και να μοιράσουμε φυλλάδια στους υπόλοιπους χρήστες του βουνού. Η συνάντηση θα γίνει 11:00 στο πυροφυλάκειο Καισαριανής

Τα μονοπάτια τα οποία καλούμε τους φίλους ποδηλάτες να μην χρησιμοποιούν τα Σαββατοκύριακα είναι αυτό της Καλοπούλας, τα  2 μονοπάτια από το πυροφυλάκειο προς αναψυκτήριο πλησίον του Ηριδανού, τα μονοπάτια που οδηγούν από πυροφυλάκειο προς Ταξιάρχες και το βοτανικό μονοπάτι. Στο χάρτη είναι αυτά με το κόκκινο χρώμα.

ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΦΡΟΝΤΙΣΕΙ.

Διαβάστε το φυλλάδιο ενημέρωσης φίλων Υμηττού:ΦΥΛΛΑΔΙΟ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΦΙΛΩΝ ΥΜΗΤΤΟΥ

Δείτε τον χάρτη online στο: Google Maps

Κατεβάστε τον χάρτη σε kml: ΧΑΡΤΗΣ ΥΜΗΤΤΟΥ-ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΕ ΔΡΑΣΗ

12 thoughts on “Πρόταση σε δράση-Φίλοι του Υμηττού

 1. Επιτέλους!
  Να και μία σωστή κίνηση, ελπίζω να μην σας.. κατασπαράξουν οι διάφοροι «θερμοκέφαλοι» (βλέπε motoκανίβαλοι και οι «βιαστικοί» DΗάδες που ανεβαίνουν με τα αυτοκίνητά τους, τρέχοντας τον στενό δρόμο…)
  Για να δούμε θα σεβαστούν αυτήν την προτροπή?

  JNS

  • Σέβομαι την προτροπή, δε σέβομαι την αποτροπή , grrrr
   Σεβάσου για να σε σεβαστούν.

  • Μην χαρακτηρίζεις. Δεν είσαι καλύτερος από κανέναν. Είμαστε όλοι το ίδιο.

 2. Θα προτιμούσαμε να ΜΗΝ υπάρχουν χαρακτηρισμοί απέναντι σε ομάδες χρηστών. Ο φίλος mitsos έχει δίκιο σε αυτό. Σκοπός είναι να ενώσουμε τους χρήστες του βουνού ΟΧΙ να σπείρουμε τη διχόνια και να αμαυρώσουμε την κίνηση. Οποιαδήποτε άλλα σχόλια τέτοιου είδους δυστυχώς θα διαγράφονται άμεσα!

  Χάρης Θεοδωρόπουλος
  Πρόεδρος Ε.Ε.Ο.Π.

 3. Χαρακτηρισμοί:
  Θερμοκέφαλος: . Αυτός που γνωρίζοντας ότι έχει άδικο (δηλαδή στην περίπτωση μας, αυτός που καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμα του) θα επιτεθεί αντί να κάτσει να σκεφτεί τι του λένε… Έτσι για να μην «χάσει» στα μάτια των ομοϊδεατών του…
  Motoκανίβαλος: Αυτός που «θα περάσει από πάνω» αυτούς που θα του πουν να μην μπαίνει με την μηχανή στις περιοχές Natura…. (δυστυχώς υπάρχουν πολλοί. Η «απειλή» αυτή έχει αναφερθεί πολλές φορές σε τέτοιες συζητήσεις, αναδεικνύοντας το επίπεδο που υπάρχει!)
  Βιαστικός: Αυτός (αυτοί ποιο σωστά) που ανεβαίνουν «πλακωμένοι» την άσφαλτο του Υμηττού, «ξυρίζοντας» οποιονδήποτε συναντήσουν στον δρόμο τους (άσχετα αν οι ίδιοι ΔΕΝ μπορούν να ανέβουν μόνοι του πάνω!!!)
  Αποτροπή: Όταν οι..προτροπή δεν απέδωσε. Τώρα τα grrr τα επιστρέφω στον πιτσιρικά που τα έγραψε!
  Και ένα τελευταίο:
  Διχόνοια μεν δεν πρέπει να σπέρνει κανείς, αλλά από την άλλη, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να «κρύβουμε” τα λόγια μας, «χαϊδεύοντας αυτιά», γιατί πολύ απλά έτσι χάνεται το τι θέλουμε να πούμε….
  Η αλήθεια είναι ότι η συνήθης κατάληξη σε μια κουβέντα πάνω στο θέμα του τι συμβαίνει σήμερα στα μονοπάτια και ποια είναι η ορθή τους χρήση, όπως και το πώς ΕΠΙΒΑΛΕΤΑΙ να σεβόμαστε ΟΛΟΥΣ τους χρήστες του, πράγμα που αυτόματα μας επιβάλει να ΜΗΝ μετατρέπουμε τα μονοπάτια σε πίστες, σχεδόν πάντα καταλήγει σε καυγά.
  Γιατί?
  Μα.. γιατί τα τελευταία χρόνια ο χώρος του MTB αρχίζει να ξεχειλίζει με «μαγκιά» και μια βίαιη υποκουλτούρα, ίσως μιμούμενη άλλα σπορ… (μια παρατήρηση απλώς, καθώς είμαι σε αυτό το σπορ από το 1990 και έχω βιώσει όλες τις αλλαγές του)

  JNS

  • Έχεις ξαναγράψει οτι ασχολείσαι χρόνια, ίσως για να ενισχύσεις με κάποιο τρόπο τα επιχειρήματα σου, αλλά προσωπική μου άποψη είναι οτι το πόσα χρόνια ασχολείσαι δεν απασχολεί κανέναν.

   Επίσης το να λες κάποιον “πιτσιρικά” για να κάνεις τα λόγια σου πιο σημαντικά δεν νομίζω οτι σε βοηθάει κάπου. Εκτός και αν θέλεις για κάποιο λόγο να σε λένε μεγάλο… ή παππού.

 4. Α,
  Και ΔΕΝ είμαστε όλοι το ίδιο. Βλέπεις, κάποιοι ΣΕΒΟΒΤΑΙ τους γύρω τους και κάποιοι όχι, επιλέγοντας την τακτική του «όχλου» όταν ακούνε μια διαφορετική άποψη που δεν τους αρέσει… (φυσικά που χώρος για σκέψη. Αντιδράμε αυτόματα)
  Ποιος σέβεται?
  Στην περίπτωση μας αυτός (αυτοί) που δεν θα μετατρέψουν τα κοινόχρηστα μονοπάτια σε πίστες, μετακινώντας βράχια και άλλα, δημιουργώντας άλματα και σκάβοντας. Αυτοί που δεν θα τρέχουν «χωρίς αύριο» δημιουργώντας τις τέλειες συνθήκες για ατυχήματα (τον Υμηττό ποια, έχουν γίνει αρκετά), που δεν θα τρομοκρατούν τον κόσμο με την συμπεριφορά τους και που θα κάνουν στην άκρη σταματώντας τα ποδήλατα τους όταν συναντήσουν πεζούς.
  Ποιος δεν σέβεται?
  Αυτός (αυτοί) που κάνουν τα αντίθετα, αλλά ζητανε από πάνω να “σεβαστούν την ευχαρίστηση τους», άσχετα αν με αυτήν καταστρέφουν την αντίστοιχη των υπόλοιπων…

  JNS

  • Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θέλουν εσκεμμένα να ενοχλούν ή να δυσκολεύουν τις ζωές των άλλων. Τα κακώς κείμενα που περιγράφεις, τα οποία όντως συμβαίνουν στο βουνό, μάλλον οφείλονται κυρίως στην άγνοια που υπάρχει. Σκοπός της ΕΕΟΠ από ότι έχω καταλάβει είναι να ενημερώσει και να διαδώσει τη σωστή ποδηλατική κουλτούρα στο βουνό. Για να γίνεται σωστή χρήση και δραστηριοποίηση στο βουνό.

   • Ναι,
    η ΕΕΟΠ δειχνει να ειναι οτι ποιο σοβαρο εχει εμφανιστει στην χωρα μας. Μπραβο τους και πάλι!

 5. Αναπόφευκτα η ποδηλατική κοινότητα είναι υποσύνολο μιας κοινωνίας με αντίστοιχα σημαντικά προβλήματα και συμπεριφορές. Ο διαχωρισμός σε καλούς και κακούς, αν και εύκολος δρόμος, δυστυχώς δεν οδήγησε ποτέ πουθενά. Αντιθέτως η δουλειά που χρειάζεται η συσπείρωση και η παιδεία φέρνει αποτελέσματα. Όλοι μαζί, με ήθος και αρχές μπορούμε να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε πολλά. Οτιδήποτε άλλο είναι περιστασιακό με ημερομηνία λήξεως.
  Παλιότερα που ο κόσμος στα βουνά ήταν ελάχιστος, υπήρχε ευγένεια και σεβασμός. Αυτό έχουν χάσει οι γενιές μας που ξάφνου πήραμε τα βουνά.

 6. Δυστυχώς τα πράγματα είναι έτσι. Φυσικά και ο διαχωρισμοί δεν οδηγούν πουθενά, αλλά από την άλλη ο μόνος τρόπος να βελτιώσουμε την κατάσταση είναι να εντοπίσουμε τις «προβληματικές συμπεριφορές» (στην περίπτωση μας συνοδευόμενες από μια, κομματάκι βίαιη υποκουλτούρα) πριν αυτές γιγαντωθούν.
  Βλέπετε, με το που όρχησε να αναπτύσσεται το ποδήλατο βουνού (όσοι είναι μέσα στα πράγματα από παλιά, π.χ. το 1990 ξέρουν τις διαφορές) υιοθετήσαμε πολύ γρήγορα πληθώρα αρνητικών τακτικών.
  Οπότε,
  Αυτό που λέω είναι ότι:
  – ναι μεν δεν πρέπει να διαχωριστούμε σε αντίπαλες ομάδες.
  -αυτό όμως δεν πρέπει να μας εμποδίσει να εντοπίσουμε, λόγο … συναδελφικής αλληλεγγύης και να διορθώσουμε τα (πολύ) στραβά που γίνονται… (μην τα ξανααναφερουμε, γίνεται κουραστικό. Όλοι τα ξέρουμε), πριν γίνουν ο κανόνας (δυστυχώς σε κάποιες κατηγορίες ΜΤΒ αυτά ποια έχει γίνει…)
  -να υπάρξει σαφής και ορθή ενημέρωση στην κοινότητα μας (Ποδηλάτες). Όπως (παράδειγμα) το ότι υπάρχουν μονοπάτια ροής (flow), φυσικά (natural. Δεν μετακινούμε τίποτα! Ούτε κορμούς, ούτε βράχια, ούτε «βελτιώνουμε». Το αφήνουμε ως έχει, για ήπια χρήση και αν κάτι δεν το περνάμε σήμερα, κάποια στιγμή που θα γίνουμε καλύτεροι θα το περάσουμε. Έτσι ούτε αλλοιώνουμε το μονοπάτι, (1ο παράδειγμα η αλλοίωση του 1ου μονοπατιού από τον περιφερικό χωματόδρομο Υμηττού, προς Καλοπούλα. Έχει καταστραφεί πλήρως. Καμία σχέση με το όμορφο μονοπάτι στις αρχές του 90… 2ο παράδειγμα η καταστροφή του πάνω μέρους του μονοπατιού από τον πύργο της Ανθούσας προς τον δυτικό περιφερικό χωματόδρομο, όπου οι μοτοσυκλέτες το έχουν διαβρώσει στα ποιο ενδιαφέροντα του σημεία πλήρως… 3ο παράδειγμα το μονοπάτι από το εκκλησάκι της Ανάληψης προς τον περιφερικό χωματόδρομο, πάνω από την μονή της Καισαριανής. Οι μοτοσυκλέτες το έχουν «κόψει» σε πολλά σημεία τελείως…) και επιτρέπουμε σε όσους έχουν την ικανότητα να το ευχαρίστιουνται…
  Πιστεύω ότι η ΕΕΟΠ είναι μια πολύ καλή βάση για να μαζέψουμε την «κατάσταση» και (το κυριότερο) να διατηρήσουμε μια καλή εικόνα… Το θέμα είναι αν έχουμε το θάρρος να αποκαλύπτουμε ποιες «στραβές» νοοτροπίες ΜΕΣΑ από την ποδηλατική κοινότητα δημιουργούν το πρόβλημα.
  Όπως έχω προειδοποιήσει (λόγο… πείρας) αυτό είναι ένα δυσάρεστο θέμα με την έννοια ότι δημιουργεί.. δυσαρέσκεια, αλλά απόλυτα αναγκαίο.
  Αυτά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *