Ανακοίνωση σχετικά με Αισθητικό Δάσος Καισαριανής

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με αφορμή πρόσφατα περιστατικά που συνέβησαν στην περιοχή του Αισθητικού Δάσους Καισαριανής (εφεξής ΑΔΚ), τα οποία σχετίζονται με διαδρομές που χρησιμοποιούν ποδηλάτες-μέλη μας και τον φορέα διαχείρισης του ΑΔΚ (http://www.philodassiki.org/), θα θέλαμε να επικοινωνήσουμε μαζί σας τα εξής:
Οι επισκέπτες και φίλοι του βουνού έχουν αυξηθεί πλέον πάρα πολύ ακόμα και σε καθημερινό επίπεδο. Για να διατηρηθεί ο Υμηττός και να παραμείνει προσβάσιμος τα ποδήλατα, αλλά και να γίνουν εργασίες βελτίωσης και διαχείρισης του δικτύου μονοπατιών (οι οποίες έχουν ήδη δρομολογηθεί) απαιτείται η αρμονική συνύπαρξη όλων μας, ο αλληλοσεβασμός και η τήρηση κάποιων γραπτών και άγραφων κανόνων.
Με αυτή την ευκαιρία θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι απαγορεύεται ρητά από το διάταγμα προστασίας του ΑΔΚ (Δασαρχείο Πεντέλης 5-7-2011 ΑΠ:5573/ΔΑΔ19) και την ΥΑ 151344/165 – 2017 (ΦΕΚ 206/Β’/2017) η κίνηση εντός δασικών περιοχών σε μηχανοκίνητα οχήματα πέραν των ασφαλτοστρωμένων οδών, καθώς ο μηχανοκίνητος αθλητισμός.
Σαν αυτόνομη κίνηση ποδηλατών ευαισθητοποιηθήκαμε και καταβάλλουμε προσπάθειες για την αποσυμφόρηση του βουνού τα Σαββατοκύριακα. Κατανοούμε ότι όσο καλή θέληση και συμπεριφορά να υπάρχει από κάποιους ποδηλάτες, η κοινότητα μας είναι πλέον αρκετά μεγαλύτερη από αυτή που μπορεί να φιλοξενηθεί σε ένα μικρό ορεινό όγκο σαν αυτόν του Υμηττού.

Ζητάμε την συνεργασία όλων των ποδηλατών.
«Σεβαστείτε για να μας σεβαστούν». Προτεραιότητα στο βουνό έχει ο πεζός. Μην αναπτύσσετε υπερβολική ταχύτητα, ειδικά στα σημεία μειωμένης ορατότητας. Μην κάνετε παρεμβάσεις στο βουνό, αν δεν υπάρχει επίσημη άδεια και προηγούμενη συνεννόηση με την ΕΕΟΠ. Μην καταστρέφετε κατασκευές από τον φορέα διαχείρισης και ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕΤΕ κάθε παραβατική συμπεριφορά (έχουν ήδη υποβληθεί μηνύσεις για καταστροφές μονοπατιών, εισβολή μηχανοκίνητων αλλά και φθορά κατασκευών της Φιλοδασικής).
Μέχρι να χαράξουμε εξειδικευμένα ποδηλατικά μονοπάτια όπως αυτά στην υπόλοιπη Ευρώπη, θα χρησιμοποιούμε το υπάρχον δίκτυο μονοπατιών. Δεν απαγορεύεται από κάπου ούτε είναι μη αποδεκτό. Είναι σημαντικό να τηρούνται κάποιοι κανόνες αλληλοσεβασμού και ασφάλειας προς ΟΛΟΥΣ τους χρήστες και προς το ίδιο το βουνό. Επιπρόσθετα, το γεγονός ότι χρησιμοποιούμε κάποιο μονοπάτι ή και το «συντηρούμε» δεν μας δίνει κανένα δικαίωμα για αποκλειστική χρήση. Αυτό προσπαθούμε να γίνει εφικτό στο προσεχές μέλλον, α) μέσω της συμμετοχής της ΕΕΟΠ στην δημόσια διαβούλευση (Αύγουστος 2016) που προηγήθηκε της ΥΑ 151344/165-2017 και β) της συνεργασίας με τους τοπικούς φορείς διαχείρισης (Φιλοδασική ‘Ενωση Αθηνών και Δασαρχείο Πεντέλης στην προκείμενη περίπτωση). Ο επίσημος χαρακτηρισμός μονοπατιών ως αμιγώς ποδηλατικών στην Ελλάδα, με όποια οφέλη έχει αυτό για τους αναβάτες και την προστασία των μονοπατιών, θα είναι σύντομα γεγονός, αρκεί να βοηθήσουμε όλοι λίγο παραπάνω σε αυτό.

Αν πραγματικά σας ενδιαφέρει αυτό το άθλημα και η φύση και δεν είσαστε ευκαιριακοί χρήστες στηρίξτε τις προσπάθειές μας.

Με τιμή,

To Δ.Σ της Ε.Ε.Ο.Π.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *