”Yπόθεση” Μt. Dirfis

Συνάντηση ΕΕΟΠ με το δασαρχείο Χαλκίδας για την “υπόθεση” Mt. Dirfis

Όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε το γεγονός ότι υπάρχει ένα πρωτόγνωρο “κυνηγητό” προς τους ποδηλάτες στο βουνό της Δίρφης και τη δασική του έκταση.

Γνωστό το μέρος από την πλούσια φυσική ομορφιά του, το άγριο τοπίο, την πυκνή βλάστηση, τις ταβέρνες και τα κοψίδια, τα ορειβατικά του μονοπάτια, τους αγώνες downhill MTB που γίνονται από το 2005, τους αγώνες enduro MTB που έγιναν τα τελευταία 2 χρόνια, αγώνες τρεξίματος, τα μανιτάρια του, το νερό του και άλλα πολλά.

Πολλοί από εμάς έχουμε περάσει αξέχαστα Σαββατοκύριακα ridάρωντας με τους φίλους μας στη Δίρφη, σκάβοντας καινούρια μονοπάτια ή συντηρώντας και αναβαθμίζοντας τα ήδη υπάρχοντα. Μεγάλο βουνό, μεγάλη η ποδηλατική του ιστορία… μεγάλη και η απαγόρευση του ποδηλάτου στη συγκεκριμένη έκταση. Το δάσος της Στενής αποτελεί προστατευόμενη περιοχή, έχει χαρακτηριστεί ώς “αισθητικό” δάσος και είναι ενταγμένο στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό δίκτυο “Natura”. Αυτό σημαίνει πως υπάρχουν πολλά και ίσως αξεπέραστα εμπόδια στην υλοποίηση του ονείρου για ένα μοναδικό δίκτυο μονοπατιών που θα αποτελούσε ένα bike park, στην καρδιά του ορεινού όγκου της Εύβοιας.

Τα πιο πολλά μονοπάτια που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη Δίρφη έχουν χαρακτηριστεί ως ορειβατικά και είναι στη διαχείριση του ορειβατικού συλλόγου και του δασαρχείου. Λόγω της εκτεταμένης χρήσης από τους διάφορους αγώνες και της αλόγιστης ανθρώπινης παρέμβασης με σκοπό την ποδηλατική χρήση, οι αρμόδιοι φορείς, στην προσπάθειά τους να προστατέψουν το βουνό, έχουν στραφεί ενάντια στους ποδηλάτες με αποτέλεσμα το “κυνηγητό” και τον αποκλεισμό τους από τη συγκεκριμένη δασική έκταση. Επίσης, έχουν γίνει αναφορές από ορειβάτες για ανάρμοστη συμπεριφορά αναβατών, που ενώ χρησιμοποιούν το ίδιο μονοπάτι με αυτούς, δεν έχουν δείξει τον ανάλογο σεβασμό προς αυτούς και την σωματική τους ακεραιότητα, προκαλώντας πολλές φορές με την ταχύτητα και τον τρόπο που περνούν δίπλα τους. Αυτό αποτελεί άλλον ένα λόγο που εμείς ως βουνίσιοι ποδηλάτες έχουμε μπει στο στόχαστρο.

Εκπρόσωποι της ΕΕΟΠ βρέθηκαν στο δασαρχείο Χαλκίδας σε συνάντηση με τον υπεύθυνο δασολόγο της ευρύτερης περιοχής της Δίρφης και μετά από αρκετή και εποικοδομητική συζήτηση­-διαπραγμάτευση καταλήξαμε σε μία προσωρινή λύση με στόχο εμείς σαν ποδηλάτες να πάμε σύμφωνα με τους νόμους και τους κανόνες της αρμόδιας αρχής, αλλά ταυτόχρονα να μην αποκλειστούμε από το βουνό που τόσο πολύ αγαπάμε.

Καλούμαστε λοιπόν όλοι οι ποδηλάτες, να ΜΗΝ χρησιμοποιούμε ΚΑΝΕΝΑ από τα ορειβατικά μονοπάτια (Σ1, Σ2, Ε1….). Μπορούμε να κινούμαστε ελεύθερα σε όλους τους δασικούς δρόμους της περιοχής και να κάνουμε χρήση του μονοπατιού “Big Bear”, που δεν αποτελεί ορειβατικό μονοπάτι και η δημιουργία του έχει γίνει από ποδηλάτες και προορίζεται για καθαρά ποδηλατική χρήση. Προσοχή όμως, το τελευταίο κομμάτι του Big Bear, αυτό που κινείται παράλληλα με το ποτάμι και καταλήγει στην ξύλινη γέφυρα, αποτελεί την αρχή του ορειβατικού μονοπατιού Σ3. Άρα κινούμαστε με μεγάλη προσοχή, χαμηλώνουμε ρυθμούς και στην ουσία το χρησιμοποιούμε απλά σαν συνδετικό κομμάτι για να καταλήξουμε στο γήπεδο.

Ενημερωτικά, η ξύλινη γέφυρα στο τέλος του Big Bear και στην αρχή του Σ3 είναι έτοιμη να μας χαιρετήσει. Μετά από αρκετούς χειμώνες, πολύ νερό, πολλές ροδιές και πατημασιές, οι απότομες βροχές του φθινοπώρου κατέβασαν πολύ νερό στο ποτάμι με αποτέλεσμα κλαδιά, ξύλα και φύλλα να σφηνώσουν πάνω στη γέφυρα και στην ουσία να δημιουργήσουν ένα φράγμα. Η γεφυρούλα που με τόσο κόπο και μεράκι φτιάχτηκε από τους ποδηλάτες για τη χρήση όλων, δεν άντεξε τη μεγάλη ορμή των νερών και έχει μετακινηθεί αρκετά, με αποτέλεσμα οι βάσεις της να έχουν στραβώσει και στην ουσία είναι έτοιμη να φύγει. Τη χρησιμοποιούμε με μεγάλη προσοχή, ιδιαίτερα την πρώτη φορά της ημέρας.

Σε αντάλλαγμα του αποκλεισμού, μας δίνεται η ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε όλη την ευρύτερη περιοχή, εκτός των ορίων του αισθητικού δάσους και να δούμε εκεί προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικών μονοπατιών, πάντα σε συνεννόηση με το δασαρχείο και χωρίς αυτόνομες και ανεξέλεγκτες ενέργειες. Στο προσεχές διάστημα, μέλη της ΕΕΟΠ θα επισκεφθούν το χώρο για να δουν που και πως θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε κάτι καινούριο, νόμιμο και απολαυστικό!

Συμπέρασμα; Προσπαθούμε να συμμορφωθούμε με τους κανόνες του δασαρχείου και να δείξουμε πως δεν είμαστε άμυαλοι ποδηλάτες που δε σεβόμαστε τίποτα, όπως πολλοί νομίζουν εξαιτίας κάποιων λίγων από εμάς. Πάμε να κερδίσουμε την εύνοια των αρχών και να κινηθούμε μαζί τους προς μία κατεύθυνση που θα είναι θετική για όλους!

  • Δε μπαίνουμε σε ορειβατικά μονοπάτια. ­
  • Χρησιμοποιούμε μόνο το Big Bear και τους δασικούς δρόμους ­
  • Δεν κινούμαστε σε ρυθμούς αγώνα στο τελευταίο κομμάτι ­
  • Συναντάμε ορειβάτη, πεζοπόρο, περιπατητή…κόβουμε ταχύτητα, λέμε “καλημέρα, καλή βόλτα” και συνεχίζουμε (αυτό ισχύει παντού!). ­
  • Βλέπουμε φίλο να μην τηρεί το παραπάνω, του χώνουμε σφαλιάρα στο κράνος. ­
  • Ενημερώνουμε τους φίλους για όλα τα παραπάνω.

Πρέπει να συμβάλλουμε όλοι στη θετική αυτή προσπάθεια. Για τυχόν εξελίξεις και ενέργειες που θα προκύψουν στο άμεσο μέλλον για τη Δίρφη, θα ενημερωθείτε από εδώ, ώστε όποιος θέλει να συνεισφέρει στην προσπάθεια της ΕΕΟΠ!

Live your dream in Greece….Dirfis Gravity Park!

One thought on “”Yπόθεση” Μt. Dirfis

  1. Καλησπέρα. Μήπως υπάρχει κάποιο αρχείο με το μονοπάτι big bear ή μπορεί κάποιος να μου στείλει το σημείο εκκίνησης στο google maps?
    Ευχαριστώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *