Σκάβοντας στο Σταυρό Θεσσαλονίκης

Στο Σταυρό Θεσσαλονίκης του δήμου Bόλβης η ορεινή ποδηλασία γνωρίζει άνθηση τα τελευταία χρόνια και έχει ήδη δημιουργήσει μία γερή βάση. Τα βουνά και τα δίκτυα μονοπατιών που περιβάλλουν αυτό τον τόπο τον καθιστούν ιδανικό μέρος για το αγαπημένο μας άθλημα. Δυστυχώς όμως και εδώ όπως και σχεδόν παντού στη χώρα μας τα υπάρχοντα μονοπάτια δεν είναι κατασκευασμένα για ποδηλάτες.

Προσπαθώντας η εδώ ποδηλατική κοινότητα να βρει διέξοδο αποφάσισε να μετατρέψει ένα παλιό πεζοπορικό μονοπάτι σε ποδηλατικό. Η έλλειψη γνώσης όμως δημιούργησε αρκετά προβλήματα στο περιβάλλον, περιόρισε πολύ την ποδηλατική τους εμπειρία και χάρισε απλόχερα πολλούς τραυματισμούς. Αξίζει να σημειωθεί πως η κοινότητα αυτή αποτελείται απο άτομα 14 εώς 40 περίπου ετών με την συντριπτική πλειοψηφία να είναι απο 14 εώς 19 χρονών!!!

Βλέποντας οτι δεν μπορούν να κάνουν κάτι παραπάνω αποφάσισαν να ζητήσουν βοήθεια απο κάποια μέλη της Ε.Ε.Ο.Π. τα οποία γνωρίζουν και δραστηροποιούνται στην περιοχή. Ετσι οργανώθηκε μέσα σε ελάχιστο χρόνο ένα 3’ημερο με καθαρισμό βουνού και κατασκευή μονοπατιού. Η νεολαία πραγματικά ξεπέρασε τις προσδοκίες μας δείχνοντας μεγάλο ζήλο και αγάπη τόσο για το ποδήλατο όσο και τη φύση.

Το μονοπάτι έχει περίπου 1.5 χιλ. μήκος και απο αυτά μόνο τα 350 μέτρα είναι μέσα σε νεροφάγωμα και πρέπει να παρακαμφθούν. Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να διαμορφώσουμε παρά μόνο λίγα απο αυτά τα  μέτρα καθώς τον περισσότερο χρόνο τον σπαταλήσαμε στον καθαρισμό που ήταν παραπάνω απο αναγκαίος. Αυτό το λίγο όμως ήταν αρκετό για να  χαρίσει άφθονα χαμόγελα.

Μπορεί να πάρει λίγο χρόνο παραπάνω αλλά η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί απο την τοπική κοινωνία και φυσικά η βοήθεια της μας θα συνεχίσει να είναι αμέριστη σε όλους τους τομείς. Στη περιοχή θα ακολουθήσουν και άλλα δρώμενα  για την ορεινή ποδηλασία καθώς ο δήμος Βόλβης έδειξε και δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχοντας συνεχή επικοινωνία με την Ε.Ε.Ο.Π.2 thoughts on “Σκάβοντας στο Σταυρό Θεσσαλονίκης

  1. πολυ ωραια παιδια! μπραβο σας! μπορειτε να μας πειτε που θα βρουμε τα συγκεκριμενα μονοπατια?

    • Βρίσκονται στο Σταυρό Θεσ/νίκης στην περιοχή δεξαμενή πάνω απο την κατασκήνωση της Αναλήψεως. Επειδή μεγάλο του τμήμα είναι υπό κατασκευή δεν έχουμε ανεβάσει αρχείο gps. .Σύντομα όμως θα ανεβάσουμε ένα αρχείο απο το μονοπάτι που ήδη χρησιμοποιείται

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *