Για την κατασκευή ενός εξολκέα ποτηριών θα χρειαστούμε:
- Ενα παλιό παλουκόσελο
- Εναν τρόχό κοπής ή ένα σιδεροπρίονο
- Ενα κατσαβίδι
- Μία λίμα μικρή
- Μία λίμα μεγάλη
- Ενα μαρκαδόρο
- Προαιρετικά ένα παχύμετρο
- Γάντια εργασίας
- Γυαλιά εργασίας.
Προσοχή πρέπει να δοθεί στη στην επιλογή του μεγέθους του παλουκόσελου. Για ποτήρια 1 1/8’’ θέλετε παλουκόσελο διαμέτρου 27,2mm και για ποτήρια 1 1/2’’ παλουκόσελο 30.9mm
Ξεκινάμε βάζοντας το παλουκόσελο στη μέγγενη και το κόβουμε κάθετα με τον τροχό ή με το σιδεροπρίονο λίγο κάτω από το άνωτερό του σημείο, ούτως ώστε να πετύχουμε το πιο συμπαγές του τμήμα, καθώς αυτό θα αποτελεί το σημείο το οποίο θα χτυπάμε με το σφυρί προκειμένου να βγάλουμε τα ποτήρια μας. Με την μεγάλη λίμα λειαίνουμε το τμήμα που κόψαμε και προσπαθούμε να το εξομαλύνουμε και να το φέρουμε στο ίδιο επίπεδο.
Έπειτα τοποθετούμε το παλουκόσελο κάθετα στη μέγγενη με το κάτω του τμήμα προς τα επάνω(δηλ. αυτό που δεν κόψαμε πριν) και με τον μαρκαδόρο το σημαδεύουμε χωρίζοντάς το σε 6 ίσα τμήματα, αφού πρώτα το λιμάρουμε ούτως ώστε γίνει επίπεδη η επιφάνειά του.
Μετά πέρνουμε το σιδεροπρίονο ή τον τροχό και κόβουμε το παλουκόσελο σε τομές στα σημεία τα οποία σημαδέψαμε και σε βάθος τουλάχιστον 12 εκατοστών. Φροντίζουμε το μήκος των τομών να είναι όσο το δυνατών ίσα μεταξύ τους. Με τη μικρή λίμα λειαίνουμε το παλουκόσελο στα εσωτερικά του σημεία αφαιρώντας όλα τα γρέζια και τις αιχμηρές επιφάνειες. Προσοχή γιατί είτε με τον τροχό, είτε με το σιδεροπρίονο οι θερμοκρασία του μετάλλου είναι μεγάλη κατά την κοπή του και τα γρέζια που πετάγονται πολλά!!!!
Όταν τελειώσουμε με τις τομές, τις ανοίγουμε ομοιόμορφα ακτινικά χρησιμοποιώντας το πίσω μέρος ενός κατσαβιδιού. Με το παχύμετρο μετράμε τη διάμετρο και αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι να έχουμε διάμετρο μεγαλύτερη από την εσωτερική διάμετρο του λαιμού του σκελετού. Ο εξολκέας είναι έτοιμος προς χρήση.